Siirry pääsisältöön

Tein luotitestin käyttämilleni luodeille - lauantai 22.2.2020

Tänään lauantaina otin itseäni niskasta kiinni ja viritin vanhempieni kellariin väliaikaisen radan panostestiä varten. Kiinnitin kiväärin tukevasti höyläpenkkiin. Ruuvasin höyläpenkkiin vielä lisätukipuita, jotka kiinnitin myös lautalattiaan kiinni. Tarkoituksena saada mahdollisimman tukeva ja paikallaan pysyvä installaatio. Testaamisessa käytin InBand taululaitetta, jonka niin ikään kiinnitin tukevasti paikoilleen.

Huomioitavaa tässä on, että luotien sopivuus kuhunkin aseeseen on yksilöllinen - näin olen oppinut. Tämä ei siis tee automaattisesti jostain luodista huonompaa tai parempaa, eikä tämän testin perusteella kannata pitää tätä testi ostosuosituksena. Lisäksi huomioitavaa on se, että tämä on elämäni ensimmäinen luotitesti, joten siinäkin voi olla minulla teknistä kehitettävää. Tämän luotitestin tarkoitus oli ottaa tätä osaamista haltuun ja saada jotain osviittaa kivääriini sopivista luodeista.


Kellari on 13 - 14 metriä pitkä, joten 10 metrin radan saa sinne helposti pystyyn. Jos kellaria vähän siivoaisi ja lisäisi valaistusta, niin harjoitusradankin saisi sinne pystyyn ihan kivasti.


Pääsääntöisesti minulla on ollut käytössä RWS R 10 Match, H&N Finale Match Heavy ja sitten tuollainen edullinen Diabolo luoti. Tilasin mielenkiinnosta ELEY tenex Air -luoteja, joita on markkinoitu ammattilaisten käyttämiksi kilpaluodeiksi niiden suunnittelussa huomioidun erityisen tarkkuuden ja laatuominaisuuksien vuoksi. Nämä ovat yli puolet kalliimpia, kuin H&N ja RWS.

Ammuin kutakin luotia 20 kertaa, mutta erillisissä kymmenen laukauksen sarjassa. Kiinnitin huomiota jokaisen laukauksen kohdalla liikkumattomaan lataukseen. Lisäksi pyrin tekemään liipasimen vedon puhtaasti ja kevyseti, jotta kivääri ei pääse liikkumaan puolta milliäkään. Tämä vei paljon aikaa, mutta testin luotettava lopputulos on tässä tärkeintä.

TESTISARJA 1

H&N Finale Match Heavy:n kohdalla sattui jotain merkillistä. Kaksi ensimmäistä laukausta osui yhdeksään kello kuuden kohdalle, mutta sitä seuraavat kaksi nousi kello kaksitoista kasiin. Tämän tekee merkilliseksi se, että seuraavat viisi ovat kymppejä ja viimeinen taas yhdeksän. H&N vaikutti ensimmäisessä testisarjassa todella epätasaiselta minun kiväärissäni, jota kummeksun todella paljon.

Alla olevassa taulukossa näkyy tuo H&N luodin tulokset.

Diabolo leviää lähelle kasirinkiä, mutta on normaali pyöreän muotoinen kasa. Alla Diabolon osumat taululla.

Myös RWS leviää jotenkin oudosti. Alla osumat taululle.


ELEYn tenex Air on siroin ja tarkin kasa, joka tietysti ei sinänsä ole yllätys. Alla Eleyn osumat taulukossa.


TESTISARJA 2 

Toinen testisarja meni tasaisemmin. Eley:n tenex Air on tässäkin kaunein pyöreä siro kasa. H&N Finale Match näyttää tässä jo paljon paremmalta ensimmäiseen kierrokseen verrattuna. 

Diabolon kasa taitaa paisua eniten, mutta näyttää mielestäni erittäin kauniilta pyöreältä kasalta. 

YHTEENVETO

Alla olevassa taulukossa on esitetty peräkkäin kummankin kierroksen tarkat tiedot. Kasan koko millimetreissä, keskiarvoinen osumien etäisyys ja keskiarvoinen osuman arvo.

Halpa Diabolo oli molemmilla kierroksilla luotettava ja yhtäläinen. Eley oli tarkin ja kierroksilla kohtalaisen yhtenäinen. Eniten heittoa oli kierrosten kesken RWS:llä ja H&N:lla.


RWS 1 H&N 1 Eley 1 Diabolo 1 RWS 2 H&N 2 Eley 2 Diabolo 2
Group size 9.12mm 14.43mm 7.42mm 8.57mm 7.42mm 7.53mm 7.02mm 8.57mm
Avg dist 1.23mm 2.75mm 0.71mm 1.28mm 0.68mm 0.83mm 0.86mm 1.28mm
Avg score 9.90 9.30 10.00 10.00 10.00 10.00 10.00 10.00

PÄÄTÖKSENI LUOTETISTIN PERUSTEELLA

Ammun loput purkit H&N:ää pois treeneissä kesällä. Jatkossa treenaan RWS R 10 Match tai Diabolo -luodeilla. Taidan kilpailla Eley:n tenex Air luodeilla. 

Luotitesti pitänee uusia, kun tulee uutta sarjaa ja sarjanumeroa käyttööni. Varmaan ainakin pääkisoja varten pitänee tehdä testi kilpaluotikandidaateilla uudelleen, jotka ovat tämän perusteella Eley tai RWS. Muitakin luotimerkkejä pitänee ottaa kokeiluun ja testata niitä.

Lisäksi luotitestin tekemistä pitänee opiskella lisää ja olosuhteet sen tekemiselle pitää saada helpommaksi, jotta tämän kaltainen auditointi olisi vaivatonta suorittaa.

Vieläkin kummeksun H&N luodin ensimmäisen kierroksen tulosta! En ole varma oliko vika tosiaan luodeissa vai testaajassa. Kumma juttu!







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rassin 7. sarjakilpailuerässä oma henkilökohtainen ennätys - tiistai 3.3.2020

Tänään 7. sarjakilpailuerä 40 ls ja tulos 379. Tein henkilökohtaisen ennätykseni kokonaislukukilpailussa. Suoritus tuntui hyvältä koko ajan, vaikka tuntui myös samalla ihan oikealta urheilusuoritukselta. Kuntoahan tämä vaatii ja eihän tämä ole viihdeammuntaa, vaan tämä on urheiluammuntaa!  Käytin tänään jo enemmän aikaa, en hosunut tai hoppuillut. Hyvä fiilis! Viileys, tunteettomuus,  piittaamattomuus, tollous ja pöljänä oleminen tuntui oikealta kilpailun aikaiselta ratkaisulta. Tätä minulle on tavallaan opetettu - vaikka ei ihan näillä termeillä.  Kiitos Eija! Valmennussuunnitelma alkaa puremaan! Hyvää työtä minun alkavan uran eteen - kiitos, kiitos! Paljon kuntoilua, voimailua ja kuivaharjoittelua viime päivinä takana. Vähemmän laukauksia, enemmän laatuun pyrkimistä - kevättäkin rinnassa.  Yksin en tähänkään olisi pystynyt, mutta Rassin hyvässä valmennuksessa ja porukassa kylläkin ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Vierailin tänään Inband Hertar kokoonpanotehtaalla - vein elektronisen tauluni huoltoon

  Vein tänään Inband tauluni huoltoon Tampereelle, kun näytti, että siinä ei toimi kuin kaksi mikrofonia. Kaikki mikrofonit olivat kuitenkin kunnossa, mutta reissu ei ollut turha, sillä tauluun vaihdetaan piirikortti, joka nopeuttaa bluetooth -yhteyttä.  Suosittelen Inband laitetta vahvasti myös kotiradoille. Voin sanoa, että taulu on huippuhyvä. Se on myös paljon edullisempi hankinta kuin muut elektroniset taululaitteet, silti samat ominaisuudet ja helppo käyttää. Minulla on ollut InBand jo kaksi vuotta ja on ollut mahtava treenata samanlaiseen tauluun, kuin useimmilla Suomen radoilla on. Kerroin Inbandin kavereille, että olen yrittänyt vähän huonolla menestyksellä rakentaa nauhataulua Scatt -harjoittelua silmällä pitäen, joten tyypit haki tämän kuvassa olevan taulun varastosta. Sain sen omaksi. Olen tänään alkanut suunnittelemaan siihen virtalähdettä katkaisijalla ja laitoin siinä olevat kumirullat kuntoon. Vaikka ammun tähän tauluun pääasiassa Scatt harjoituslaitteella, haluan, että

Poskipakan korotus ja lisää jämäkkyyttä tähtäämiseen - lauantai 7.12.2019

Juttelin vanhemman herran kanssa torstaina kiväärin säädöistä. Hän oli säätänyt liipasinta  taaksepäin ja kahvaa hitusen eteenpäin. Näillä säädöillä hän oli onnistunut saamaan lisää mukavuutta ja tuntumaa tähtäämiseen. Samassa yhteydessä tuli puheeksi poskipakan tärkeys. Poskipakan pitäisi puristaa poskea vasten, jolloin siitä on helpompi etsiä aina sitä samaa tuntua ja opettaa tätä tuntumaa poskilihaksille. Toki se tukevoittaa myös tähtäämistä. Omalla kohdallani oli poskipakka vähän liian alhaalla, joten poski vain hitusen lepäsi siinä ja tuntu poskea vasten oli höllä. Poskipakka tulee nyt ylemmäksi, joten se puristaa poskea rullalle tähdätessä. Muita säätöjä, joita olen syksyn mittaa tehnyt on tukin pituus ... ... sitten vaihdoin alkuperäisen takaiiriksen säädettävää iirikseen... ... ja samoin etutähtäimen iiriksen säädettävään versioon.  Aina kun tekee jotain pieniäkin säätöjä, pitää hetken aikaa hakea taas uutta tuntumaa. Poskipakan korotus tuntui kuitenk